Dienst:

Visueeldenken

Een dik rapport kan nog zo goed zijn, maar bereikt het wel haar publiek?
Met behulp van sleutelbeelden maak je het toegankelijk voor je doelgroep.

Soms moet je als groep onderzoekers in een beperkte tijd je kennis met de beleidsmakers delen. Hoe krijg je deze kennis van verschillende experts op een goede manier samen en hoe maak je deze begrijpelijk en toegankelijk?

Met visueel denken convergeren we samen deze kennis en leggen deze vast in schetsen. Zo kun je beleidsmakers en andere mensen die niet dagelijks met deze complexe materie bezig zijn meenemen in de inzichten die er liggen.

Wat is visueeldenken?

Studio Joost maakt kennis toegankelijk middels visueel denken.

Visueeldenken is een ontwerp aanpak die het tekenen als hulpmiddel centraal zet.
Waar er normaliter in een ontwerpproces naast het schetsen ook moodboards, maquettes etc. ingezet worden, werkt visueeldenken puur met schetsen. En is ook het eindproduct een weloverwogen schets.

Kennis wordt in sessies vertaald naar kernachtige visualisaties met weloverwogen sleutelwoorden. Hierdoor wordt een complex verhaal begrijpelijk, deelbaar en bespreekbaar.

Als onderzoeker heb je belangrijke kennis. Hoe maak je deze toegankelijk voor anderen en hoe zorg je dat de kennis op de juiste manier naar buiten gebracht wordt?

Visueel Denken
Werkwijze

Hoe werk het?

Kennis wordt in verschillende sessies vertaald naar kernachtige visualisaties met weloverwogen sleutelwoorden. Hierdoor wordt een complex verhaal begrijpelijk, deelbaar en bespreekbaar.

We maken gebruik van de ontwerp aanpak divergeren, contempleren, convergeren. Daarbij gebruiken we de 3-30-300 regel als kompas om beslissingen te nemen: wat maken we visueel, wat vertellen we erbij, wat maken we groot en klein en wat laten we weg.

De 3 staat voor de eerste drie seconden waarin het beeld een reactie oproept. De dertig van de ‘hoofdstukken’ die je in de plaat/platen tegenkomt. De 300 is de tekst of mondelinge toelichting die nadrukkelijk haar plek kent.

In visueeldenken-sessies kennen we drie fases:

 • 1.

  Deep dive

  Het visueel vertalen van het begrip dat er heerst onder de deelnemers en dat verdiepen verduidelijken. Het komen tot een eerste versie van de 3. Wat vormt de titel en hoofdbeeld?

 • 2.

  Feedback

  Wat roept het eerste voorstel bij je op? Dit voorstel stimuleert het associatief denken, legt waarden bloot en helpt stilzwijgende kennis naar boven te halen.

 • 3.

  Details

  Details zijn geen details, ze maken het product! Het verhaal staat en het resultaat wordt zichtbaar. Wat bedoelen we precies en hoe kan het nog duidelijker.

Fases Van Visueel Denken

We stellen vooraf scherp wat het doel is van de visualisatie en hoe het proces hier aan bij kan dragen, zodat het eindresultaat direct het draagvlak heeft van de gebruikers.

Het team waarmee gewerkt wordt kent de rollen: Ambassadeur, inhoudelijk deskundige, conceptueel denker, beslisser.

People

Wat is het resultaat?

Een verhaal vastgelegd in schetsen met sleutelwoorden, waarvan de gebruikers zich eigenaar voelen en hun expertise/boodschap op een inspirerende manier kunnen overbrengen.

Ze maken daarbij gebruik van:

 • Storyboard

  Praatplaat waarmee een open gesprek kan worden gevoerd.

 • Static Animation

  Waarmee men stap voor stap in het verhaal kan worden meegenomen.

 • Story Blocks

  Losse hoge resolutie beelden die terugkomen in de delen met tekst, zodat de lezer het verhaal gemakkelijker begrijpt.

Interesse in een voorbeeld van het resultaat? Bekijk dan de case study van Deltares "Uncertainties". 

Wat Is Het Resultaat

Het leent zich zowel voor digitaal gebruik als ook voor drukwerk.

Wat zijn de voordelen?

 • Het maakt samenwerken leuk

 • Het heeft korte doorlooptijd

 • Het is flexibel inzetbaar

 • Het brengt stilzwijgende kennis tot leven

 • Het stimuleert associatief denken

 • Het maakt waarden zichtbaar

 • Het kan zowel online als offline

Voordelen Van Visueel Denken
Joost Krabbel Wit

Klaar voor de volgende stap?

In kennismakingsgesprek, bepalen we de scope voor jou vraag.
Hierin stemmen we af waar het inzetten van visueeldenken waarde zou kunnen hebben en waar niet. Het gesprek wordt direct ondersteund met life tekenen (visueel denken), waardoor je geïnspireerd raakt.

Scroll naar boven